Live Scores


powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όποια ομάδα χάνει ευκαιρίες θα τιμωρηθεί με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι πρωταθλητές Ευρώπης τιμωρήθηκαν για την αστοχία τους και μπήκαν με το αριστερό στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου. Μια πρόκριση που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη βλέποντας νωρίτερα τη Χιλή να αφήνει πολλές υποσχέσεις και να θέτει τις βάσεις από την αρχή για μια καλή πορεία στη διοργάνωση.



Το παιχνίδι άρχισε με τους Ισπανούς να ελέγχουν απόλυτα τον αγώνα και να προσπαθούν με συνεχείς πάσες να ανοίξουν την ελβετική άμυνα που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι. Τα πρώτα 25 λεπτά πέρασαν χωρίς κάποια κλασική ευκαιρία και τον Ίκερ Κασίγιας να έχει ρόλο θεατή. Οι Ισπανοί προσπαθούσαν κυρίως από τα πλάγια με σέντρες αλλά οι Ελβετοί με ευκολία έκοβαν την μπάλα. Ούτε ο τραυματισμός του Σεντέρος δεν επηρέασε τους Ελβετούς οι οποίοι στο πρώτο μέρος έκλειναν τους χώρους αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα αφού η πίεση των Ισπανών ήταν αφόρητη.
Μετά το πρώτο ημίωρο άρχισε να παίρνει περισσότερες μπάλες ο Βίλια και να μπαίνει στο παιχνίδι. Σε μία του ατομική προσπάθεια μάλιστα θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ αν ήταν λίγο προσεκτικός στην τελική του προσπάθεια και πιο απλός. Μεγάλη ευκαιρία έχασε και ο Πιγκέ αλλά ο κορυφαίος του αγώνα τερματογύλακας των Ελβετών, Μπενάγλιο βγήκε γρήγορα κλείνοντας το οπτικό πεδίο του Ισπανού αμυντικού με αποτέλεσμα το πλασέ του να είναι πάνω στο σώμα του. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Ισπανοί έδειξαν ότι θα πίεζαν ακόμα πιο πολύ ψάχνοντας το γκολ που θα τους αφαιρούσε το άγχος και θα ανάγκαζε τους Ελβετούς να βγουν από το καβούκι τους. Αντί αυτού όμως ίσχυσε και πάλι ο νόμος του ποδοσφαίρου και η μπάλα τιμώρησε την αστοχία και την φλύαρη υπεροχή των Φούριας Ρόχας. Ήταν μία γρήγορη αντεπίθεση με τον Ντερντιγιόκ να κάνει το πλασέ και η μπάλα βρίσκει στον Πικέ, ο Κασίγιας δεν μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο και ο επερχόμενος Ζέλσον Φερνάντες ανοίγει το σκορ, 1-0 προηγούνται οι Ελβετοί! Οι Ισπανοί στη συνέχεια προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με το άγχος να είναι ένας ακόμη εχθρός. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε βλέποντας τον Σίλβα σε κακή μέρα βάζει στη θέση του τον Χεσούς Νάβας. Ταυτόχρονα στη θέση του Μπουσκέτς περνά τον Τόρες δίνοντας ύψος στην επίθεση της ομάδας. Οι δύο αλλαγές βοήθησαν την ομάδα δίνοντας της φρεσκάδα. Ταυτόχρονα όμως με την έξοδο του Μπουσκέτς οι Έλβετοί είχαν περισσότερους χώρους τους οποίους προσπαθούσαν να εκμεταλευθούν σε κάθε ευκαιρία. Με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Νάβας, από τη δεξιά πλευρά, οι Πρωταθλητές Ευρώπης προσπαθούν να βρουν τον δρόμο προς την εστία του Μπενάγλιο, ανεπιτυχώς. Στο 70' ο Τσάβι εκτελεί συρτά στο ύξος της μεγάλης περιοχής ένα από τα πολλά κόρνερ των Ισπανών. Ο επερχόμενος Τσάβι Αλόνσο με έναν κεραυνό τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι του ανύμπορου να αντιδράσει Μπενάγλιο, ο οποίος στη φάση αυτή είχε σύμμαχο το δοκάρι της εστίας του.
Η Ελβετία στημένη μαστορικά από τον Ότμαρ Χίτσφελντ προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που άφηναν οι Ισπανοί. Σε μία ακόμα γρήγορη αντεπίθεση τους στο 77' χάνεται απίστευτη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της. Ο Ντερντιγιόκ περνά τους Πουγιόλ και Πικέ, πλασάρει τον Κασίγιας η μπάλα όμως χτυπά στο αριστερό δοκάρι ενώ στην επαναφορά ο Πικέ δεν μπορεί να κάνει το κοντρόλ, αλλά οι Ελβετοί δεν καταφέρνουν να νικήσουν τον Ισπανό πορτιέρο σε νέα, διπλή προσπάθεια.

Με αυτά και με αυτά οι Ελβετοί έκαναν την πρώτη μεγάλη έκπληξη στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής αφού στα τελευταία λεπτά οι Φούριας Ρόχας πίεσαν ανεπιτυχώς. Με το τέλος του αγώνα να βρίσκει τους Ελβετούς να πανηγηρίζουν έξαλλα μια ανέλπιστη νίκη με την οποία θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα ωραίο παιχνίδι με πολλές φάσεις στις δύο εστίες, ειδικά στο δεύτερο μέρος, του οποίου η απρόσμενη εξέλιξη κράτησε τους θεατές καθηλωμένους.

Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε δεν ήταν κακή. Πίεσε πολύ έναν αντίπαλο καλά οργανωμένο στο δικό του μισό αλλά οι ποδοσφαιριστές του δεν μπορούσαν να βάλουν την μπάλα στα δίκτυα του ΓΙΓΑΝΤΑ Μπενάγλιο. Τα πράγματα τώρα δυσκολεύουν αρκετά αφού χρειάζεται δύο νίκες στα επόμενα δύο παιχνίδια για να προκρυθεί στην επόμενη φάση.

Για τους Ελβετούς τί να πούμε; Πραγματικά παλικάρια οι ποδοσφαιριστές του Χίτσφελντ κατέθεσαν εαυτό στο γήπεδο, αντέχοντας την πίεση των Ισπανών με το τέλος να τους βρίσκει να πανηγυρίζουν μία μεγάλη επιτυχία.

Οι Ελβετοί συνεχίζουν την παράδωση που τους φέρει να μην δέχονται τέρμα φια πέμπτο συνεχές παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Με την ήττα των Φούριας Ρόχας σταμάτησε το σερί 13 αγώνων χωρίς ήττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου